Nieuw verhaal: Anton de christen (2)

Mijn vader gaf mij de tip om te schrijven. Erg goede tip, bedankt pap! Hier een tweede verhaal over ‘Anton de christen’.

Anton voelde spanning in zijn hele lichaam. Wat mocht hij nou wel. Of een betere, of slechtere vraag, wat mocht hij nou niet. Hij dacht weer aan het thema vrijheid. Wat was dat toch een heerlijk levensthema. Vrijheid. Doen en laten waar je zin in hebt. Het klonk verkeerd, maar hij zag het juist als iets goeds. Vrijheid. Heerlijk. Vrijheid was als een ijsje, met heerlijke bolletjes. Chocolade, vanille, aardbei, banaan. Hup, vier bolletjes dan maar. En vrijheid was om zo lang te doen over het opeten als je wilde. Vrijheid was alleen zijn, of juist samen zijn. Gek doen, of juist lang serieus. Naar de winkel lopen met het idee om een chocoladereep te halen, maar het uiteindelijk niet doen, een ommetje maken en terug thuis televisie kijken. Ook dat was vrijheid.

Heerlijke vrijheid. Zou mooi zijn als reclameslogan. Voor het geloof. Want Anton geloofde dat Jezus vrijheid bood. Ergens in de Bijbel stond: ‘Waar de Geest van de Heer is, is vrijheid.’ En hij was er tot op zekere hoogte zeker van dat die Geest en Jezus op elkaar leken. Zeker genoeg in elk geval.

Anton ervoer ook de vrijheid om zomaar met een ander thema bezig te gaan. Hij was wel even uitgedacht over vrijheid. En die vrijheid had hij, dacht hij lachend. Maar wat dan. Over welk thema zou hij nu na kunnen denken. Of juist iets gaan doen. Meisjes vond hij wel een leuk thema, maar het was ook zo cliché. Cliché, wat betekende dát eigenlijk. Hij zette zijn Wifi aan en zocht in het online woordenboek. Daar stond ‘afgezaagde uitdrukking die iedereen wel kent.’

Hij zocht dus naar een niet afgezaagd thema. Niet afgezaagd. Hij dacht gelijk aan het bos. Door de bomen het bos niet meer zien. Haha, dat is nog eens een afgezaagde uitdrukking, dacht hij. Nadenken over het bos was voor hem ook niet echt verfrissend nu. Wat dan wel, wat was een verfrissend thema om nu over na te denken?

Want hij wilde iets om over na te denken. Hij had op het moment geen zin om iets te gaan doén. Zijn buik zat nog vol met eten, hij zat lekker buiten op het balkon achter een laptop deze tekst te tikken. Hij had een vrije avond, hij hoefde niet te werken.

Vrije avond, daar kwam het thema vrijheid voor hem weer terug. Maar hij had toch nog steeds behoefte aan een ander thema. Het was nu bijna acht uur ’s avonds. Het journaal zou zo beginnen. Hij was niet van plan het te gaan kijken. De zon scheen op het gebouw voor hem, hij zat in de schaduw. Hij kwam er niet uit. Nee, hij kwam er nog niet uit. En toen hij dit laatste dacht, besefte hij zijn thema: hoop. Hoop. Dat je ergens niet uitkomt zou ook kunnen zijn dat je ergens nog niet uitkomt. Dan is er dus (nog) hoop.

Heerlijk. Hoop. Alliteratie heette dat toch, vroeg hij zich maar even af. Hoop dus. Hoopvol zijn. Hopelijk. Op hoop van zegen. Geloof, hoop en liefde. Hopen. Hope, een naam voor een Engelssprekende vrouw. Het kon als heel afgezaagd klinken, hoop, maar ook juist niet. Het was zeker een relevant thema, alleen al als je naar het journaal kijkt (wat hij nu niet deed). Hoop kon het journaal wel gebruiken. Als er een winkel in de binnenstad van zijn woonplaats was met hoop als koopwaar. Nou, dan zou het stormlopen.

Hoop en een storm. Was daar nog een vergelijking tussen te maken. Hij dacht aan een orkaan met in het midden het oog van de storm. Een plek waar het rustig was. Waar de storm niet woedde. Maar dat oog was, hij was dan wel geen meteoroloog, in vergelijking met de rest van de orkaan erg klein. Dus niet bepaald hoopvol. Een oase in een woestijn dacht hij, dat was wel hoopvol. Maar het beeld van de woestijn eromheen was toch iets te mistroostig.

Een horizon, ja, land aan zicht, wanneer je lang hebt zitten varen. De kust is in de buurt. Hoop. #Jezus

Geplaatst op 17/07/2016, in Creativiteit. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Origineel geschreven! Gaaf dat je begonnen bent met schrijven. Doe het zelf de laatste jaren ook heel veel. Je hebt zeker talent, mooi als je het verder ontwikkelt.

  2. Dankjewel. Leuk om te horen! Doet me goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s